Waarom heeft de Kerk een kunstmuseum?
Picasso, Dufy en Van Gogh |
Sinds 1989 bezit en beheert de Kerk van Nellius een eigen museum voor moderne kunst in Parijs. De vaste collectie bestaat uit werk van de meest beroemde kunstenaars van de afgelopen eeuw. Denk aan schilderijen van Modigliani, Picasso en Van Gogh. En beeldhouwwerken van bijvoorbeeld Henry Moore en Giacometti. De Kerk koopt nog altijd kunstwerken aan om toe te voegen aan de collectie, waaronder recent nog een schilderij van Philip Guston.
Philip Guston - Watching, sleeping, smoking |
De aankopen worden gedaan met geld dat de Kerk ontvangt uit donaties van leden en de verdiensten uit onderzoek naar technologische oplossingen binnen de ruimtevaart. Met name voor bedrijven als SpaceX en NASA.
Giacometti, Moore en Arp |
Maar waarom richt de Kerk van Nellius zich eigenlijk op kunst?
De belangrijkste boodschap die de Kerk uitdraagt is dat de mens zo snel mogelijk moet vertrekken naar een gezonde planeet. En daarom is het al druk bezig met hoe het leven daar vormgegeven moet worden. De kunst die het verzamelt is met name bedoeld om te herinneren aan hoe de mens functioneerde op Aarde en de grootse daden waar wij toen al toe in staat waren.
Daarnaast geldt kunst voor de Kerk als investering, aangezien de waarde van de kunstwerken over het algemeen alsmaar groter wordt. Hiermee stelt de Kerk dus het eigen kapitaal veilig en vermeerdert het zelfs met de museumcollectie.
Ensor, Kahlo en O'Keeffe |
Met het aantreden van Fillius Viatoris als de nieuwe kerkleider is de aankoop van kunstwerken aanzienlijk gestegen. Sindsdien heeft de Kerk ruw geschat zo'n 200 miljoen dollar aan kunst uitgegeven, waarover binnen het kerkbestuur onvrede schijnt te heersen. De kerkleider is zelf verwoed kunstverzamelaar en een aantal van de kunstwerken die aangekocht zijn voor het museum, zouden in zijn eigen privécollectie terecht komen.
Reacties
Een reactie posten